Αγγλικό Σταφορντσάϊρ (English Staffordshire)

Άλλες ονομασίες : Staffy, Staff, SBT, Stafford, Staffy Bull.

Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο

Βάρος αρσενικού: 14 – 18 kg

Βάρος θηλυκού: 12 – 16 kg

Ύψος αρσενικού: 38 – 42 cm

Ύψος θηλυκού: 33-38 cm

Τρίχωμα: Λείο-Απαλό-κοντό

Χρώμα:  λευκό, μαύρο, μπλε, ή οποιοδήποτε από αυτά τα χρώματα ανακατεμένο με το λευκό. Οποιαδήποτε απόχρωση του καστανοκόκκινου ή οποιοδήποτε χρώμα με ραβδώσεις.

Ανάγκη για άθληση
Αντοχή σε ζέστη
Αντοχή σε κρύο
Διαμονή σε διαμέρισμα
Ικανότητα εκπαίδευσης
Ικανότητα φύλακα
Παιχνίδι
Περιποίηση
Προστατευτικό
Στοργικό
Φιλικό προς ξένους
Φιλικό προς παιδιά
Φιλικό προς άλλα ζώα

Ιστορία :

Πριν από τον 19ο αιώνα, αιματηρά αθλήματα όπως το άθλημα του δολώματος ταύρου, αρκούδας και κοκορομαχίες ήταν συχνό φαινόμενο που αποσκοπούσε στην διασκέδαση των θεατών. Οι κυνομαχίες με τις αρκούδες, τους ταύρους και τα άλλα ζώα συχνά οργανώνονταν ως διασκέδαση και για τους  βασιλείς αλλά και για τους φτωχούς ανθρώπους. Παλαιότερα τα bull terriers δεν είχαν εκτραφεί για τα ζώα συντροφιάς του σήμερα, αλλά για την χαρακτηριστική τους προθυμία και το κουράγιο τους, με το να αντιτάσσουν τα σκυλιά κατά αρκούδων ή ταύρων και εξωτικών ζωών δοκίμαζαν αυτά τα χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη δύναμη και την επιδεξιότητα του σκύλου. Αυτά τα πρώιμα “proto-Staffords” παρείχαν την αρχική δομή για το Staffordshire Bull Terrier, το Bull Terrier, το αμερικανικό Pit Bull Terrier και το American Staffordshire Terrier. Αυτός ο κοινός πρόγονος ήταν γνωστό ως  “Bull και Terrier”.

Αυτά τα αιματηρά αθλήματα είχαν επίσημα εξαλειφθεί το 1835 όταν η Βρετανία άρχισε να παρουσιάζει τον νόμο περί προστασίας των ζώων. Επειδή οι κυνομαχίες ήταν πολύ φθηνότερες στο να οργανωθούν και πολύ ευκολότερο να αποκρυφτούν από το νόμο από ότι το άθλημα του δολώματος του ταύρου ή της αρκούδας, οι υποστηρικτές των αιματηρών αυτών αθλημάτων, αντ΄αυτού,  έστρεψαν τα σκυλιά τους το ένα εναντίον του άλλου. Οι κυνομαχίες είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο ως αιματηρό άθλημα (που συχνά σχετίζονται με τυχερά παιχνίδια-τζόγο) όσο σαν έναν τρόπο να συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους. Για δεκαετίες, οι κυνομαχίες  πήραν παράνομα θέση στις τσέπες της εργατικής τάξης της Βρετανίας και της Αμερικής.

Τα σκυλιά ελευθερώνονταν σε ένα λάκκο, και το τελευταίο σκυλί που αγωνιζόταν ακόμα (ή περιστασιακά, το τελευταίο που έμενε ζωντανό) αναγνωριζόταν ως ο νικητής. Η ποιότητα της γενναιότητας  ή της «προθυμίας» ήταν ιδιαίτερα βραβευθέντα, τα σκυλιά που εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ήταν στιγματισμένα ως “καταραμένα”. Παρά το γεγονός ότι εκπαιδεύονταν για να είναι επιθετικά προς τα άλλα σκυλιά, έπρεπε να έχουν ιδιοσυγκρασία με τους ανθρώπους, αλλιώς ο χειριστής θα έπρεπε να φέρει το σκυλί πίσω στην γραμμή εκκίνησης  κάθε φορά. Καθώς πέρασε ο χρόνος, η σύγχρονη φυλή εξελίχθηκε σε μια φυλή με ιδιοσυγκρασία κατάλληλη για να γίνει κατοικίδιο ή σύντροφος. Η φυλή αυτή κέρδισε σεβασμό, ώστε να γίνει ένας σκύλος άξιος να δειχτεί. Η φυλή παρουσιάστηκε στο Kennel Club του Ηνωμένου Βασιλείου ως το Staffordshire bull terrier το 1935 και έγινε αποδεκτό το 1974.

To 1936, το American Kennel Club αναγνώρισε την ράτσα σαν Staffordshire terrier, και σαν μέλος στο terrier group. Από το 1972, το όνομα άλλαξε σε American Staffordshire terrier και το 1974, το Staffordshire terrier of England αναγνωρίστηκε ως ξέχωρη ράτσα.

Μέγεθος-Εμφάνιση :

Το Staffordshire Bull Terrier είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα, γεροδεμένο και πολύ μυώδες σκυλί με αθλητική ικανότητα, με παρόμοια εμφάνιση με το American Staffordshire terrier και το  American pit bull terriers που μοιράζονται το ίδιο πρόγονο.

Έχουν ένα ευρύ κεφάλι, που καθορίζεται από ινιακούς μυς, ένα σχετικά μικρό ρύγχος, σκούρα στρογγυλά μάτια και ένα μεγάλο στόμα με ένα καθαρό δάγκωμα σαν ψαλίδι (οι πάνω κοπτήρες υπερκαλύπτουν ελαφρά τους κάτω κοπτήρες). Τα αυτιά είναι μικρά, οι μύες στο μάγουλο πολύ έντονοι, τα χείλη τους δεν παρουσιάζουν χαλαρότητα. Κοιτάζοντας το κεφάλι από ψηλά μοιάζει περίπου σαν ένα τρίγωνο. Το κάτω μέρος του κεφαλιού εκλεπτύνει  σε έναν ισχυρό μυώδη λαιμό και οι ώμοι είναι τοποθετημένοι σε τέτοια απόσταση μεταξύ των μπροστά ποδιών ώστε να σχηματίζουν ένα “τετράγωνο”.

Τα πλευρά έχουν μικρή απόσταση μεταξύ και η ελαφριά εσοχή στην κάτω μεριά του θώρακά τους, κάνει συνήθως ορατά τα τελευταία 1-2 πλευρά. Η ουρά τους θυμίζει ένα είδος παλιομοδίτικης  λαβής μιας αντλίας. Τα πίσω πόδια τους είναι πολύ μυώδη και είναι αυτά που δίνουν στο Stafford σταθερότητα όταν δαγκώνει.

Το χρώμα τους είναι καστανοκόκκινου, μαύρο, κόκκινο, μπλε, λευκό, ή οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα αναμεμειγμένο με λευκό. Λευκό με οποιοδήποτε άλλο χρώμα διάσπαρτο σε όλο το σώμα είναι γνωστό ως παρδαλό. Το καφεκόκκινο χρώμα και το μαύρο εμφανίζονται αλλά σπάνια, και δεν είναι επιθυμητά λόγω του ότι πιστεύεται πως έχουν διαφορετική μίξη τερριέ για να επιτευχθεί αυτό το χρώμα.

Το τρίχωμα είναι λείο και προσκολλάται σφιχτά στο σώμα δίνοντας στο σκυλί μια αεροδυναμική εμφάνιση.

Τα αρσενικά σε ύψος κυμαίνονται μεταξύ  38 – 42 cm ενώ τα θηλυκά 33-38 cm και το βάρος τους είναι 14 – 18 kg για τα αρσενικά και αντίστοιχα 12 – 16 kg για τα θηλυκά.

Τεμπεραμέντο :

Παρά τις ατομικές διαφορές στην προσωπικότητα , υπάρχουν και κοινά χαρακτηριστικά  σε όλα τα Staffords. Λόγω της ράτσας  και της ιστορίας του, το Staffordshire Bull Terrier είναι γνωστό για τον αδάμαστο  χαρακτήρα του, το θάρρος, την υψηλή νοημοσύνη, και την επιμονή του. Αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη για τους φίλους του, την αξιοπιστία και την σταθερότητα του, τον καθιστούν ένα σκύλο σχεδόν για όλες τις χρήσεις.

Τα Staffordshire Bull Terriers είναι καλόκαρδα και συνήθως στοργικά προς τους ανθρώπους. Εκφράζουν την αγάπη τους μέσα από τα άλματα, το σπρώξιμο με την μύτη, το γλύψιμο και με το να “ξύνουν” με το πόδι τους (γρατζουνάνε αγαπησιάρικα με το πόδι τους), ακόμα και όταν εκπαιδευτούν μπορεί ακόμα να είναι «ιδιότροπα» με τους ιδιοκτήτες τους και τους άλλους ανθρώπους. Τα Staffordshires ίσως να μην είναι κατάλληλα κατοικίδια ζώα για εκείνους που προτιμούν ήσυχα και συγκρατημένα σκυλιά. Τα Staffordshires είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμη ράτσα όσον αφορά την αλλαγή σπιτιού ή ακόμα και την αλλαγή του ιδιοκτήτη τους, και δυστυχώς αυτό μπορεί να τους κάνει εύκολη λεία για όσους απαγωγείς σκυλιών.

Σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για μοχθηρά Pit Bulls που έχουν τραυματίσει ή σκοτώσει άλλα σκυλιά, παιδιά και περιστασιακά ενήλικες, και πολλές πολιτείες και χώρες έχουν θέσει για αυτόν τον λόγο περιορισμούς στους ιδιοκτήτες αυτής της ράτσας. Ωστόσο, αυτές οι πράξεις  οφείλονται συχνά στην βάρβαρη εκπαίδευση κακόβουλων ιδιοκτητών. Η φυλή είναι φυσικά μυϊκή και μπορεί να εμφανιστεί εκφοβιστική. Ωστόσο, λόγω της φυσικής τους αγάπη για τους ανθρώπους, τα περισσότερα Staffords είναι ιδιοσυγκρασιακά ακατάλληλα για φύλαξη ή σκυλιά για επίθεση. Τα Staffordshire Bull Terrier κουτάβια είναι πολύ εύκολο να εκπαιδεύσει το σπίτι.

Έχει ειπωθεί ότι «Καμία φυλή δεν είναι πιο τρυφερή με την οικογένεια του».

Υγεία :

Όπως  με κάθε φυλή, η ανεύθυνη αναπαραγωγή μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των κληρονομικά γενετικών ελαττωμάτων. Οι δοκιμές του DNA πραγματοποιούνται σε οθόνη για αυτές τις συνθήκες. Δύο από τις περιπτώσεις που μπορεί να ανιχνευθούν από την εξέταση DNA είναι: L-2-hydroxyglutaric aciduria (L2HGA),  μια μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς και συμπτώματα όπως άνοια, και ο κληρονομικός Καταρράκτης (HC). Αυτό το τεστ χρειάζεται να γίνει μόνο μία φορά. Υπάρχουν άλλες δύο περιπτώσεις που μπορούν να ελεγχθούν μέσω της εξέτασης του οφθαλμού όλη τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου ή μιας λεχώνας σκύλας για την ελαχιστοποίηση της κληρονομικότητας και της μετάδωσης αυτών. Το πρώτο είναι distichiasis (κοινώς γνωστό ως “διπλή βλεφαρίδα”), όπου οι βλεφαρίδες είναι σε λάθος κατεύθυνση και αρχίζουν να τρίβονται πάνω στο μάτι και ιδιαίτερα στον κερατοειδή , προκαλώντας ζημιές στην οφθαλμική επιφάνεια. Το δεύτερο είναι επίμονη υαλώδης Πρωτοβάθμια υπερπλασία (ή PHPV), είναι μια κατάσταση στην οποία η παροχή αίματος προς τον φακό του οφθαλμού δεν υποχωρεί και ινώδεις αγγειακές μορφές ιστών προκαλούν θολή όραση.

Η φυλή είναι γνωστό ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από mastocytoma (μαστοκυττώματα) από το γενικό πληθυσμό των σκυλιών.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s