Αγγλικό Μαστίφ (English Mastiff)

Άλλες ονομασίες : Μαντρόσκυλο-Παλαιό Αγγλικό Μαστίφ

Χώρα προέλευσης: Αγγλία

Βάρος αρσενικού: 68 – 110 κιλά

Βάρος θηλυκού: 54 – 91 κιλά

Ύψος αρσενικού: 75cm (το λιγότερο)

Ύψος θηλυκού: 69cm (το λιγότερο)

Τρίχωμα: Λείο-Απαλό

Χρώμα: Κιτρινόφαιη απόχρωση, Βερικοκί παρδαλό, Ασημί- κιτρινόφαιη απόχρωση, σκούρα κιτρινόφαιη απόχρωση ραβδωτή

Ανάγκη για άθληση
Αντοχή σε ζέστη
Αντοχή σε κρύο
Διαμονή σε διαμέρισμα
Ικανότητα εκπαίδευσης
Ικανότητα φύλακα
Παιχνίδι
Περιποίηση
Προστατευτικό
Στοργικότητα
Φιλικό προς ξένους
Φιλικό προς παιδιά
Φιλικό προς άλλα ζώα

Ιστορία:

Από τα πολύ παλιά χρόνια στην Αγγλία υπήρχαν σκυλιά που μπορούν να θεωρηθούν οι πρόγονοι του σύγχρονου Μαστίφ. Με την κατάκτηση της Μεγάλης Βρετανίας από τους Ρωμαίους πολλά σκυλιά από την Ρώμη έφθασαν εκεί και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αγγλία και χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σαν φύλακες και λιγότερο για κυνήγι ή άλλους σκοπούς. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στον πόλεμο, σε κοινομαχίες, ταυρομαχίες, λιονταρομαχίες κ.α Τα σκυλιά είναι γνωστά ως bandogs που ήταν “δεμένα” κοντά σε σπίτια σαν μαντρόσκυλα. Ο John Caius το 1570 τα χαρακτήρισε ως τεράστιο, πεισματάρικο, άσχημο, πρόθυμο με βαρύ και δυσκίνητο σώμα. Σε όλη την Ιστορία του το Mastiff έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μιας σειράς από φυλές σκύλων.

Όταν το 1415 ο sir Peers Legh τραυματίστηκε στην μάχη της Agincourt, το Mastiff του, στάθηκε πάνω του και τον προστάτευε για πολλές ώρες κατά τη μάχη.Ο sir Peers Legh τελικά πέθανε και ο σκύλος επέστρεψε στην Αγγλία, από τότε η οικογένεια του sir Peers Legh έγινε προστάτης της ράτσας με την ίδρυση του Lyme mastiffs hall.

Το 1835, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζει έναν Νόμο-Πράξη που ονομάζεται Cruelty to animal Act 1835, το οποίο απαγόρευε την χρήση των ζώων ως δολώματα. Αυτό οδήγησε σε μείωση των Mastiffs που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, αλλά το Mastiff συνέχισε να χρησιμοποιείται ως φύλακας για τα κτήματα της χώρας και τις επιχειρήσεις της πόλης.Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κινδύνεψε με εξαφάνιση και τότε διασταυρώθηκε με κοντότριχο Αγίου Βερνάρδου. Το Mastiff είναι ένα σπάνιο σκυλί που σήμερα το συναντάμε περισσότερο στην Αμερική και λιγότερο στην Μεγάλη Βρετανία.

Μέγεθος-Εμφάνιση:

Το μεγαλύτερο βάρος που έχει καταγραφεί ποτέ για ένα σκυλί, 156 κιλά, ήταν από μια αγγλική Mastiff από την Αγγλία που ονομάζεται Aicama Ζορμπά της La Σούσα, αν ακουγόταν ότι υπήρχαν και μεγαλύτερα σκυλιά .Σύμφωνα με την έκδοση 1989 του Βιβλίου Guinness, το Μάρτιο του 1989, όταν ήταν 7 ετών, ήταν 35 ίντσες (89 cm) στο ύψος του ώμου και ήταν 8,25 πόδια (251 cm) από την άκρη της μύτης μέχρι την άκρη της ουράς , σχετικά με το μέγεθος της ένα μικρό γαϊδουράκι. Μετά το 2000, το Βιβλίο Ρεκόρ Guinness σταμάτησαν να δέχονται αρχεία με μεγαλύτερο ή βαρύτερο κατοικίδιο ζώο. Με ένα τεράστιο σώμα, ευρύ κρανίο και πλατύ κεφάλι, είναι η μεγαλύτερη φυλή σκυλιών από την άποψη της μάζας (Αν και το Ιρλανδικό Wolfhound και ο Μεγάλος Δανός είναι ψηλότερα, δεν είναι τόσο ισχυρά). Το σώμα τους είναι μεγάλο με μεγάλο βάθος και εύρος, ειδικά μεταξύ των μπροστινών ποδιών, με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκονται ευρέως χώρια.

Τεμπεραμέντο:

Η φυλή Mastiff έχει μια επιθυμητή ιδιοσυγκρασία, η οποία αντικατοπτρίζεται σε όλα τα επίσημα πρότυπα και ιστορικές περιγραφές. Αν και ήρεμο και στοργικό στον αφέντη του, είναι ικανός προστάτης. Αν ένα άγνωστο πρόσωπο πλησιάσει την περιοχή του Mastiff ή το αφεντικό του και αντιληφθεί απειλή, θα προστατέψει το αφεντικό του. Αν το άτομο το οποίο προσεγγίζει το αφεντικό του γίνει αντιληπτό ως απειλή, το Mastiff θα πάρει αμέσως αμυντική στάση μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό του και το άγνωστο πρόσωπο χρησιμοποιώντας ένα προειδοποιητικό γρύλισμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις “κρύβονται” πίσω από το αφεντικό τους και γρυλίζουν από εκείνη τη θέση. Το Mastiff αν και ατρόμητο, θα επιτεθεί σπάνια στον εισβολέα ή σε μια απειλή (εκτός αν τον προκαλέσουν) αντί αυτού θα “καρφώσει” τον εισβολέα μέχρι να έρθει κάποιος τον οποίον γνωρίζει και του πει πως όλα είναι εντάξει. Το Mastiff είναι καλό εκ φύσεως, ήρεμο χαλαρό και απίστευτα ευγενικό για το μέγεθος του. Είναι μια πολύ ευαίσθητη φυλή και γι αυτό δεν συνιστώνται οι σκληρές μέθοδοι εκπαίδευσης και πειθαρχίας. Είναι ένα κατοικίδιο για το σπίτι με καλούς τρόπους και χρειάζεται ελάχιστη καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα. Το Mastiff είναι μια εξαιρετικά πιστή φυλή, εξαιρετικά πιστή στην οικογένειά του και πολύ καλή με τα παιδιά και με τα μικρά σκυλιά, συχνά περιγράφεται από τους ιδιοκτήτες σαν το “τεράστιο αρκουδάκι τους”.

Υγεία:

Το Mastiff είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο σκυλί που απαιτεί σωστή δίαιτα και άσκηση. Η υπερβολική άσκηση δεν συνιστάται για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του σκυλιού. Ωστόσο, η τακτική άσκηση θα πρέπει να διατηρηθεί καθ ‘όλη τη ζωή του σκυλιού για να αποθαρρυνθεί η οκνηρή συμπεριφορά και να προληφθεί μια σειρά προβλημάτων υγείας. Μια μαλακή επιφάνεια συνιστάται για το σκυλί για να κοιμάται πάνω σε αυτήν, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη του κάλων, αρθρίτιδας, και hygroma (οξεία φλεγμονώδη διόγκωση). Λόγω του μεγάλου μεγέθους της φυλής, κουτάβια μπορεί δυνητικά να πνίγεται ή να συνθλίβεται από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Μια “φωλιά” σε συνδυασμό με προσεκτική παρακολούθηση μπορεί να προλαμβάνει τέτοια ατυχήματα. Ο μέσος όρος ζωής του Mastiff είναι περίπου 7-8 χρόνια χωρίς να αποκλείεται για κάποιο να ζήσει 10-11 χρόνια.

Στα σοβαρά προβλήματα υγείας περιλαμβάνονται: η δυσπλασία ισχίων και η γαστρική συστροφή.

Στα μικρά προβλήματα υγείας περιλαμβάνονται: η παχυσαρκία, οστεοσάρκωμα και κυστινουρία.

Προβλήματα υγείας που σπάνια αναφέρθηκαν είναι: μυοκαρδιοπάθεια, αλλεργίες, κολπική υπερπλασία, ρήξη χιαστού συνδέσμου, υποθυρεοειδισμός, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εντρόπιο, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA) και επίμονη μεμβράνη κόρης (PPM). Όταν αγοράζετε ένα καθαρής φυλής Mastiff οι ειδικοί συχνά συνιστούν εξετάσεις για δυσπλασία ισχίων, δυσπλασία αγκώνα, θυρεοειδή και DNA για την PRA.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s