Αγγλικό Μπουλντόγκ (English Bulldog)

Άλλες ονομασίες :   English Bulldog

Χώρα προέλευσης:  Αγγλία

Βάρος αρσενικού:    25 κιλά

Βάρος θηλυκού:      24 κιλά – 25 κιλά

Ύψος αρσενικού:     40 cm

Ύψος θηλυκού:       30 cm

Τρίχωμα:                  απαλό, πυκνό και βαρύ τρίχωμα

Χρώμα:                  κοκκινωπό, κτρινωπό καφέ, παρδαλό, μπεζ, ανοιχτό κόκκινο ή λευκό και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συνδυασμούς όλων αυτών των χρωμάτων. Το μαύρο χρώμα  δεν είναι αποδεκτό.

Ανάγκη για άθληση
Αντοχή σε ζέστη
Αντοχή σε κρύο
Διαμονή σε διαμέρισμα
Ικανότητα εκπαίδευσης
Ικανότητα φύλακα
Παιχνίδι
Περιποίηση
Προστατευτικό
Στοργικότητα
Φιλικό προς ξένους
Φιλικό προς παιδιά
Φιλικό προς άλλα ζώα

Ιστορία:

Ο όρος “μπουλντόγκ” αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1500, η ​​παλαιότερη ορθογραφία της λέξης είναι Bondogge και Bolddogge. Το όνομα “Bull” χρησιμοποιήθηκε λόγω της χρήσης του σκύλου στο άθλημα του δολώματος ταύρου. Το όνομα “Bulldog”  επίσης μεταφράζεται ως «σκυλί ταύρων» και συνδέεται με τον κύριο σκοπό του αθλήματος – για να επιτεθούν τον ταύρο. Παρά τον αργό σχηματισμό και το γεγονός ότι η ανάπτυξή τους  σπάνια επιτυγχάνεται σε μισό χρόνο, η ζωή τους είναι σύντομη και στα 5-6 έτη αρχίζουν να δείχνουν σημάδια γήρανσης. Το αρχικό Bulldog πρέπει να ήταν τόσο πολύ άγριο και θαρραλέο, ώστε να είναι σχεδόν αναίσθητο στον πόνο.

Ωστόσο, ο αρχικός  ρόλος του  Bulldog  δεν περιοριζόταν στον αθλητισμό. Στα μέσα του 17ου αιώνα στη Νέα Υόρκη, τα μπουλντόγκ χρησιμοποιήθηκαν σε ολόκληρη ως μέρος μιας προσπάθειας με επικεφαλή τον κυβερνήτη Richard Nicolls . Επειδή η “οδήγηση” άγριων ταύρων ήταν επικίνδυνη, τα μπουλντόγκ είχαν εκπαιδευτεί να αρπάζουν έναν ταύρο από τη μύτη του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να περαστεί ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του για να τον περιορίσει.  Η χρήση σκύλων για μάχες με άλλα σκυλιά ή άλλα ζώα απαγορεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Cruelty to Animals Act 1835 , αλλά τα μπουλντόγκ συνέχισαν να  προωθούνται  ως κατοικίδια ζώα από τον έμπορο σκύλων  Bill George.

Με τον καιρό, το αρχικό Αγγλικό Μπουλντόγκ διασταυρώθηκε με το pug, με αποτέλεσμα ένα πιο κοντό, πλατύτερο σκυλί με βραχυκέφαλο κρανίο. Αν και το σημερινό μπουλντόγκ μοιάζει σκληρό, δεν μπορεί να εκτελέσει την εργασία που αρχικά προοριζόταν, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αντέξει στις σκληρές συνθήκες αυτής και δεν μπορεί να πιαστεί στον ταύρο με τόσο μικρό ρύγχος.

Η παλιότερη λέσχη ειδικευμένων εκτροφέων είναι το Bulldog Club στην Αγγλία, που σχηματίστηκε το 1878. Τα μέλη αυτής της λέσχης συναντιόντουσαν συχνά στην Blue Post pub στην Oxford Street στο Λονδίνο και εκεί έγραψαν το πρώτο πρότυπο τελειότητας για την φυλή.  Το 1891 τα δύο κορυφαία μπουλντόγκ, Orry και Dockleaf, διαγωνίστηκαν σε ένα διαγωνισμό για να δουν ποιό σκυλί θα μπορούσε να περπατήσει πιο μακριά. Ο Orry θύμιζε το αρχικό μπουλντόγκ, πιο ελαφροκόκκαλο και πολύ αθλητικό. Ο Dockleaf ήταν μικρότερο και βαρύτερο, όμοιο με το σύγχρονο μπουλντόγκ. Ο Dockleaf ανακηρύχθηκε νικητής εκείνο το έτος. Αν και ορισμένοι υποστήριξαν ότι η παλαιότερη έκδοση του μπουλντόγκ ήταν πιο ικανή, η εμφάνιση της σύγχρονης εκδοχής του κέρδισε τους οπαδούς της φυλής, διότι αποδείχθηκε ότι ήταν το ίδιο σε φόρμα και αθλητικές επιδόσεις στον διαγωνισμό περπατήματος.

Μέγεθος-Εμφάνιση:

Το μπουλντόγκ είναι μια φυλή με χαρακτηριστικούς ευρείς ώμους και ένα ανάλογο κεφάλι. Γενικά υπάρχουν παχιές πτυχώσεις του δέρματος στο μέτωπο ενός μπουλντόγκ, ακολουθούμενες από στρογγυλά, μαύρα, με ευρεία τοποθετημένα μάτια, ένα μικρό ρύγχος με τις χαρακτηριστικές πτυχές που ονομάζονται «σχοινί» πάνω από τη μύτη, με  δέρμα να κρέμεται  κάτω από το λαιμό, χείλη που κρέμονται και αιχμηρά δόντια . Το τρίχωμα είναι κοντό, επίπεδο και κομψό,  χρώματός κόκκινου, καστανοκίτρινού και λευκού, ραβδωτό (μικτά χρώματα, συχνά σε κύματα ή ακανόνιστες ρίγες) και παρδαλό .

Τεμπεραμέντο:

Παρά την διάσημη έκφραση τους, τα μπουλντόγκ  είναι γενικά υπάκουα και ήμερα. Ωστόσο, μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα σε μικρές αποστάσεις. Δεν χρειάζονται πολλή σωματική άσκηση, οπότε είναι κατάλληλα για διαβίωση σε διαμερίσματα και άλλα αστικά περιβάλλοντα. Είναι φιλικά και κοινωνικά, αλλά μερικές φορές πεισματάρικα. Η φράση “πεισματάρης σαν μπουλντόγκ” μπορεί να προήλθε παρατηρώντας ένα ταραγμένο μπουλντόγκ. Κατατάσσονται  στη θέση 78 από τις 80 στο  Stanley Coren’s The Intelligence of Dogs, που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα ευφυΐας στην εργασία/υπακοή.

Σύμφωνα με την American Kennel Club (AKC), η διάθεση του μπουλντόγκ πρέπει να είναι σταθερή και ευγενική, αποφασιστική και θαρραλέα (όχι μοχθηρή ή επιθετική) και η συμπεριφορά του πρέπει να είναι ειρηνική και αξιοπρεπής. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να φαίνονται από την έκφραση και την συμπεριφορά.

Οι εκτροφείς έχουν εργαστεί για να “απομακρύνουν” την επιθετικότητα από την φυλή, και ως εκ τούτου, είναι γνωστό σαν σκύλος καλής ιδιοσυγκρασίας. Κάποια, ειδικά τα αρσενικά, δεν τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά ή με τους ξένους, άλλα τα περισσότερα έχουν μια φιλική και υπομονετική φύση. Γενικά, τα μπουλντόγκ τα πάνε καλά με τα παιδιά, άλλα σκυλιά και ζώα. Μπορούν να προσκολληθούν  τόσο πολύ στο σπίτι και την οικογένεια ώστε να μην βγαίνουν έξω από την αυλή χωρίς ανθρώπινη συντροφιά.

Υγεία:

Οι λέσχες εκτροφέων μπουλντόγκ αναφέρουν σαν μέση διάρκεια ζωής τα 8-12 χρόνια, αν και έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει τα 6,5. Οι κύριες αιτίες θανάτου είναι σχετικές με καρδιακά νοσήματα (20%), καρκίνο (18%) και μεγάλη ηλικία (9%). Αυτά που πέθαναν από γηρατειά, είχαν μέσο όρο ζωής 10-11 χρόνια.

Στατιστικά από το Ορθοπεδικό Ίδρυμα για Ζώα δείχνουν ότι από τα 467 μπουλντόγκ  που εξετάστηκαν από το 1979 έως το 2009, το 73,9% είχε  επηρεαστεί από δυσπλασία ισχίου. Η ράτσα έχει τη χειρότερη βαθμολογία στην βαθμολόγηση δυσπλασίας ισχίου της  British Veterinary Association/Kennel Club, αν και μόνο 22 μπουλντόγκ δοκιμάστηκαν. Η εξάρθρωση επιγονατίδας είναι άλλη μια πάθηση που επηρεάζει 62% της ράτσας αυτής.

Μερικά σκυλία αυτής της φυλής είναι επιρρεπή σε μεσοδακτύλιες κύστες, οι οποίες είναι κύστες που διαμορφώνονται μεταξύ των δακτύλων. Αυτές προκαλούν στο σκυλί κάποια ενόχληση, αλλά είναι ιάσιμες, είτε από κτηνίατρο ή έναν έμπειρο ιδιοκτήτη. Μπορούν επίσης να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Άλλα προβλήματα μπορεί να είναι το cherry eye , μια προεξοχή από το εσωτερικό των βλεφάρων (που μπορεί να διορθωθεί από κτηνίατρο), ορισμένες αλλεργίες , και  προβλήματα ισχίου σε μεγαλύτερης ηλικίας μπουλντόγκ. Τα κουτάβια συχνά γεννιούνται με καισαρική τομή , επειδή το  χαρακτηριστικά μεγάλο κεφάλι τους μπορεί να σφηνώσει στο γεννητικό σωλήνα της μητέρας κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο για ένα μπουλντόγκ να γεννηθεί με φυσικό τρόπο. Πάνω από το 80% των γεννήσεων γίνεται με καισαρική τομή.  Οι πτυχές ή «σχοινί» στο πρόσωπο ενός Μπουλντόγκ θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες λοιμώξεις που προκαλούνται από τη συσσώρευση υγρασίας. Επίσης, οι φυσικά σγουρές ουρές σε μερικά μπουλντόγκ μπορεί να είναι τόσο σφιχτά στο σώμα ώστε να απαιτούν τακτικό καθαρισμό και λίγη αλοιφή.

Όπως όλα τα σκυλιά, τα μπουλντόγκ απαιτούν καθημερινή άσκηση . Αν δεν ασκηθεί σωστά, είναι πιθανό να γίνουν υπέρβαρα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.

Τα μπουλντόγκ είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να ασκείται σε θερμότερα κλίματα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να δοθεί άφθονη σκιά και νερό  και πρέπει να μείνουν μακριά από  μόνιμη θερμότητα. Ο κλιματισμός και καλός αερισμός απαιτείται για να τα κρατήσει υγιή και ασφαλή. Τα μπουλντόγκ αποβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του ιδρώτα τους μέσα από τα μαξιλάρια στα πόδια τους. Θα παρατηρήσετε ότι απολαμβάνουν τα δροσερά πατώματα, όπως πλακάκια ή τσιμέντο. Αυτό βοηθά να κρατιούνται δροσερά. Λόγω της απόφραξης των αεραγωγών μπορεί να έχουν πρόβλημα, όπως όλες οι βραχυκέφαλές ή «μικρού προσώπου” φυλές επειδή μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν και ακόμη και να πεθάνουν από υπερθερμία. Μπορεί να ανασαίνουν βαριά λόγω αυτού του προβλήματος, και σε γενικές γραμμές τείνουν να ροχαλίζουν δυνατά. Όλα αυτά είναι θέματα που είναι εύκολο να κρατηθούν υπό έλεγχο, αρκεί να είστε ενήμεροι και να προστατεύσετε το  σκύλο σας από αυτές τις μη ασφαλείς συνθήκες.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s