Λύσσα (Lyssa)

Λύσσα:

Η λύσσα αποτελεί ένα ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι μιαλοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από διηθητό ιό. Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα από δάγκωμα κι από το σάλιο ζώων που πάσχουν από λύσσα ή και με την επαφή με κάποιο σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή. Ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στον εγκέφαλο του θύματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωπο διαρκεί 20-40 ημέρες ενώ στα άλλα ζώα 15-30 ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας και ο θάνατος θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες.

Συμπτώματα:

Η λύσσα έχει μια περίοδο επώασης στην οποία ο ασθενής δεν βιώνει σχεδόν κανένα κλινικό σύμπτωμα. Αυτή η περίοδος αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επιτυχή θεραπεία της νόσου. Μόλις εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα, η νόσος είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρος. Στην αρχή τα συμπτώματα της λύσσας είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, επίσης στην αρχή μπορεί να εκδηλωθείκνησμός, ερεθισμός και πόνος στο σημείο εισόδου του ιού ενώ όλα αυτά μπορεί να ακολουθηθούν απο μελαγχολία, σωματική κατάπτωση, φαρυγγικούς σπασμούς καθώς και με διαταραχές στον ύπνο. Κατόπιν ακολουθεί η δυσλειτουργία της καρδιάς και η διαταραχή της αναπνοής ενώ αυξάνεται και ο πυρετός ο οποίος μπορεί να φτάσει και τους 40°C. Ο ασθενής αναπτύσσει μεγάλη ευερεθιστότητα,φωτοφοβία και υδροφοβία. Όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά ο ασθενής αρχίζει να βιώνει σπασμούς που συνοδεύονται από σιελόρροια και έντονη δίψα. Με το πέρασμα του χρόνου ο άρρωστος παραλύει, χάνει την ψυχική του ισορροπία καθώς και την αίσθηση του περιβάλλοντος και στην συνέχεια καταλήγει στο θάνατο.

Θεραπεία:

Η σωτηρία του σκύλου έγκειται στην άμεση πρόκληση εμετού.
0 ιδιοκτήτης μόλις αντιληφθεί ότι ο σκύλος του έπεσε θύμα της φόλας οφείλει να ενεργήσει παρ’ όλα αυτά για την εκκένωση του στομάχου του.
Υπάρχουν πολλά εμετικά φάρμακα στο εμπόριο.
Αν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια αυτού του φαρμάκου ή υποδόρια ένεση, θα χρησιμοποιηθεί όμοια με πολύ καλό αποτέλεσμα, ο θειικός χαλκός, η κοινή γαλαζόπετρα σε διάλυση 2 % (δηλαδή μισό κουταλάκι γαλαζόπετρα σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό) και θα χορηγηθεί σε κουταλιές λίγο-λίγο, έως ότου εκδηλωθούν οι σπασμοί του εμετού.
Αν το ατύχημα συμβεί στο κυνήγι ή σε ώρα που είναι αδύνατη η εύρεση τέτοιων εμετικών, θα δοθεί τότε στο σκύλο χλιαρό αλατισμένο νερό, το οποίο ως επί το πλείστον προκαλεί εμετό εντός ολίγων λεπτών.

Όταν όμως η δηλητηρίαση του σκύλου γίνει αργά αντιληπτή, οι ελπίδες διάσωσης είναι ελάχιστες και είναι πάντα απαραίτητη η παρέμβαση του κτηνίατρου.
Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από την άμεση γνώση του ατυχήματος και από την φύση και την ποσότητα του εισαχθέντος δηλητηρίου.
Πολλές φορές η θεραπευτική βοήθεια είναι αδύνατη ή γιατί το δηλητήριο δρα αστραπιαία ή γιατί η δηλητηρίαση συνέβη εν αγνοία του ιδιοκτήτη, όπου απρόοπτα βρίσκεται προ του σπαραγμένου ή ήδη νεκρού πολύτιμου συντρόφου του.

Εκ τούτου προκύπτει ότι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο σκύλος να γίνει θύμα φόλας, είναι απαραίτητη η προφύλαξη του από τέτοιο κίνδυνο. Γι’ αυτό συνίσταται η εκγύμναση του να μην τρώει τίποτα απευθείας από κάτω, από τη γη.

Η θεραπεία συνίσταται στον καθαρισμό του τραύματος από το δήγμα του ζώου, τη χορήγηση αντιλυσσικού εμβολίου και ίσως αντιλυσσικού ορού.

Εάν υπάρξει υποψία έκθεσης στον ιό της λύσσας, ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει μετά την έκθεσή τους, να κάνουν μια περιορισμένη σειρά πρόσθετων ενέσεων αντιλυσσικού εμβολίου. Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πριν από την έκθεσή τους στον ιό, θα πρέπει εφόσον εκτεθούν, να υποβληθούν σε μακρύτερης διάρκειας θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ενέσεις αντιλυσσικού εμβολίου και αντιλυσσικής υπεράνοσης σφαιρίνης.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s